mandag 4. november 2013

Oppgave: Oppgangstider og nedgangstider

Filosof: Hvordan kommer oppgangstider og kriser til uttrykk i kulturuttrykk som musikk, film og litteratur? Finn eksempler fra litteratur, musikk eller film fra 1920 og 1930-tallet og forklar hvordan gode og dårlige tider kommer til uttrykk i kulturen. I hvilken grad reflekterer musikk, litteratur og film virkeligheten?

Innledning

"But while they prate of economic laws, men and women are starving. We must lay hold of the fact that economic laws are not made by nature. They are made by human beings."
Franklin D. Roosewelt

Dette er en av Roosewelt sine sitater hentet fra: http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/f/franklind401986.html

Franklin D. Roosewelt

http://en.wikipedia.org/wiki/File:FDR_in_1933.jpg

Roosewelt er personen vi kan si reddet USA fra den store depresjonen. Hans reformpolitikk "New Deal", gikk ut på å "fordele kortene på nytt". Som betyr at staten gir økonomisk bistand til banker, bedrifter, kommuner og forskjellige bønder. De satte også i gang statlig næringsvirksomhet.

"New Deal" er hva du kan kalle statlig bistand til private virksomheter. "kommunisme i kapitalisme".

Årene 1920 - 1930 er den del av det vi kaller "mellom krigstiden", det bærer også stort preg av oppgangstider og nedgangstider. Eksempler på dette er den "amerikanske drømmen", "det store børskrakket" etc. 

Oppgangstider og Nedgangstider:

Etter krigen så trodde folk at det skulle bli en bedre fremtid, ettersom versailles traktatet skulle sikre fred i fremtiden. I løpet av 1920-tallet så oppstod det en bølge av optimisme som ga folk håp om å lykkes i livet, dette viste seg i den stadig økende økonomien som oppstod. 

USA var en av de største nasjonene etter første verdenskrig. Dette er grunnet av at krigen foregikk ikke på amerikansk jord. Våpen produksjon til første verdenskrig hadde supplementert USA sin økonomi. Europeiske land som for eksempel Frankrike, Belgia, Russland og Storbritannia var ikke like heldige, krigen hadde satt sitt preg på landområder rundt om i hele Europa. Dette førte til at Europeiske land, tok opp lån i Amerikanske banker, som igjen gjorde bankene "rikere".

Videre i underholdningsbransjen så oppstod det blant annet en ny musikk sjanger kalt "jazz", film industrien blomstret, samt forfattere skrev fantastisk litteratur som skulle inspirere fremtidige generasjoner.

Året 1920 er det vi kan kalle "the golden age of Jazz", dette skjedde også under tiden der alkohol var forbudt. Noe som drev folk til å søke andre måter til å "underholde" seg selv. Samtidig fra 1915 til 1930 tallet så utviklet filmindustrien seg drastisk.



http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Charlie_Chaplin.jpg
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Charlie_Chaplin.jpg

Charlie Chaplin. En fremragende mann i stumfilmens storhetstid.

Ettersom vi skal finne eksempler fra litteratur, musikk eller film fra 1920 og 1930-tallet, så skal jeg komme med eksempler fra filmindustrien og litteraturen i Amerika.

Som vist ovenfor. Charlie Chaplin var en ganske så fremragende mann i stumfilmens storhetstid. Det som kom til uttrykk i stumfilmens storhetstid, var hvordan den vanlige arbeideren hadde det under depresjonen. Under depresjonen så mistet mange jobbene sine, folk hadde dermed ikke råd til å leve lenger. Charlie Chaplin sine stumfilmer er dermed et fantastisk eksempel på nedgangstider.


Når vi går over til tema oppgangstider så vil jeg trekke frem boken "the great gatsby" som er skrevet i 1925, av den store forfatteren F.Scott Fitzgerald. Jeg skal ikke forklare boken nærmere, men jeg skal ta det som er relevant for oppgaven min. Boken viser den "amerikanske drømmen" til en millionær, dette kan forbindes med oppgangstidene spesielt i Amerika der økonomien hadde blomstret før børskrakket i året 1929. Boken er også beskrevet i den store jazz tiden(the golden age of jazz). Dette viser at litteratur gjenspeilte musikk i bøkene som ble skrevet (miljøet i boken)

Jeg mener at litteratur, musikk og film reflekterer virkeligheten i stor grad. Dette er grunnet av at folk ville uttrykke følelsene sine, og gjennom litteratur, musikk og film så fikk de uttrykke sine følelser og vise det til alle andre. En annen grunn til hvorfor jeg mener at det reflekterer virkeligheten, er på grunn av alle kildene som kommer i kilde listen min.






Kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Gatsby
http://no.wikipedia.org/wiki/Filmhistorie#1915-1930
http://history1900s.about.com/od/people/a/fdr_2.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression
http://en.wikipedia.org/wiki/1920s_in_jazz
http://no.wikipedia.org/wiki/Franklin_D._Roosevelt


2 kommentarer:

  1. oppgaven ser lett ut etter at du har gjort den....

    SvarSlett
  2. Bra skrevet Michael. The Great Gatsby er et godt eksempel på litteratur som skildrer "de gode tidene". Mye av litteraturen fra 1930-tallet handler om arbeidsledige eller fattige. Du finner dette i for eksempel bøkene til John Steinbeck.
    Når det gjelder musikk så var 1920-tallet preget av glad og lystig jazzmusikk, mens mye av musikken på 1930-tallet er tristere som blues eller countrymusikk med triste tekster.

    SvarSlett