tirsdag 17. september 2013

Oppgave: Forskerens funn av en alternativ tidslinje til første verdenskrig

Forsker:


Undersøk og beskriv ditt lands utenrikspolitikk før første verdenskrig (alliansepartnere, fiendebilder, etc). Hvordan passer virkeligheten med situasjonen som utviklet seg i spillet? Hva er likt og hva er ulikt?





"When diplomacy fails, we must be prepared to face our responsibilities and be willing to use force if necessary. Direct threats require decisive action."
- Dick Cheney

Jeg valgte dette utdraget, på grunn av at det passer veldig godt til oppgaven min, samt hva vi gjorde i timen. Historielæreren vår hadde funnet frem et brettspill kalt "Diplomacy", der vi skulle spille en av syv stormakter i Europa under første verdenskrig. Tre andre klassekamerater og jeg skulle styre Storbritannia.

Storbritannias utenrikspolitikk:
Storbritannia er velkjent som en sjøfartsnasjon. De hadde de kolonier overalt i hele verden. Før 1914 var fokuset speiselt rettet mot Afrika. Der hadde de inngått en avtale med Frankrike, som også var aktiv på koloniseringen av Afrika, om deling av kolonier. Dette bidro til at Frankrike og Storbritannia fikk gode relasjoner med hverandre. 

Russland var ikke veldig begeistret for Storbritannia, ettersom de hadde motstridende interesser i Øst-Asia. I 1907 så ble det underskrevet en traktat om Persia og Sentral-Asia, som sikret fred mellom begge stormaktene og la grunnlag for trippelententene. 

Da krigen startet i 1914 var Storbritannia nøytrale, men etter at Tyskland invaderte og tok over Belgia så kunne ikke Storbritannia stå og se på lenger. Dette gjorde at Storbritannia ble med i trippelententen.

Dette kommer til å stemme til en viss grad med eksperimentet i klasserommet.

Alternativ tidslinje politikk:
Høst 1914. Vi befinner oss i London, Storbritannia. Diplomatene hadde nettop kommet hjem med gode nyheter om forsvarsallianse med Frankrike og marinen gjør seg klar til å reise ut på tokt i Nordsjøen. Samtidig flyttes det  tropper fra Liverpool og opp til Edinburgh. Der venter en flåte med båter som skal transportere dem videre til Skandinavia.

Vår 1915. Marinen er på vei til Nederland. Troppene gjør seg klare til den lange båtturen ute i Nordsjøen. På den andre siden av Europa erklærer Russland krig mot Tyskland. Samtidig har det Ottomanske riket gått til angrep på Østerrike-Ungarn, som er våre allierte.

Høst 1915. Nederland. Den britiske marinen inntar landet. Det var ingen millitær motstand og Storbritannia har dermed fått et lite fotfeste på det Europeiske kontinentet. Samtidig lander britiske tropper i Oslo og overtar byen. 

Rapport på det Europeiske kartet høst 1915: Russland invaderer Tyskland i Silesia, samtidig som de tar over Stockholm. Tyskland tar over København med marinen sin. Frankrike tar over Spania og ruster opp i Lyon for å stå imot den Italienske invasjonen.

Vår 1916. Nederland. De nye soldatene har kommet. Vår offensiv mot Tyskland starter. Kiel er første på listen over invaderingsmål. Britiske soldater stormer ut fra skyttergravene sine, det de møter tomme skyttergraver. Tyske tropper hadde forlatt området og Kiel faller. Samtidig går Russland videre inn i Tyskland. Østerrike-Ungarn har slått tilbake det Ottomanske riket, men Russland har tatt hovedstaden deres. I tillegg startet den store politiske krisen dette året. Frankrike mobiliserer for å seile over den engelske kanalen.

Ending:
Her sluttet spillet ettersom historietimen var ferdig. Som du ser så er faktisk Storbritannias interesser i Skandinavia ganske så lik virkeligheten. Britiske interesser i Afrika mangler. Ettersom spillet endte før vi kunne fullføre vår slagplan, så skal jeg skrive den her.
Vår slagplan trinn for trinn:
1) invadere Skandinavia
2) invadere Portugal og Spania
3) invadere Afrika
4) dette var en variabel: Hvis Russland var fokusert på Østerrike-Ungarn så kunne vi mobilisere i Norge og stormet inn til Russland og tatt Moskva, som også var vårt store mål i krigsføringen. Hvis Russland hadde fokusert noen tropper i Sverige så hadde vi invadert Italia istedet.
5) invadere Frankrike, ettersom de ville vært for underlegne for våre tropper om vi hadde fullført planen vår.

Når det gjelder selve krigen, så kan det minne om trippelententen (Storbritannia, Frankrike og Russland). Vi, som Storbritannia, kommer inn fra vestfronten, mens Russland stormer inn fra østfronten, dette gjorde at Tyskland måtte kjempe på to sider. 

Når tyskerne fokuserte på grensene sine mot Russland, så kunne vi angripe på motsatt side (art of war: attack where the enemies are weakest). Når det gjelder våre forsvarsmuligheter så spilte vår beliggenhet en stor rolle. Storbritannia er en øy, vi hadde også den største marinen, samt vi har også Sun Tzu prinsipp nummer seks på vår side: 
"Whoever is first in the field and 
awaits the coming of the enemy, will be fresh for the fight;
whoever is second in the field and has to hasten to battle
will arrive exhausted. "
-Sun Tzu

Noe som kanskje ikke teller så mye i spillet Diplomacy, men vi ville hatt forsyningslinjene på vår side. Som betyr at vi ville møtt den angripende med et mye større forsvar enn forventet.

Det vi hadde som planer var å ta Russland og Frankrike til slutt, men så langt kom vi aldri, dermed var krigen ganske så lik virkeligheten. 


Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Diplomacy
http://no.wikipedia.org/wiki/F%C3%B8rste_verdenskrig
http://snl.no/Storbritannias_historie
http://www.classicreader.com/book/5/2/
http://www.dipwiki.com/index.php?title=Diplomacy (bilde)

3 kommentarer:

  1. Veldig fint at du innleder bloggen din med sitatet til Dick Cheney.
    Du beskriver godt likhetene og forskjellene mellom handlingen i 1.verdenskrig og handlingen i Diplomacy. Det hadde vært fint om du tok med enda litt mer om fordelene til Storbritannia og ulempene til Tyskland. Ellers bra skrevet.

    SvarSlett